biogarantie

Recepten

 

Mini bouchés ‘t Reigershof

Ingrediënten voor 20stuks

  • 150 gr Mabelle ’t Reigershof
  • 75 gr geraspte Oudlander ‘t Reigershof
  • 25 voorgebakken mini bouchés (mini vidétjes)
  • 120 gr ontvette en licht gerookte bacon, zeer dun gesneden
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 3 dl melk

Bereiding

  • Boter smelten, bloem er onder roeren en langzaam de melk toevoegen.
  • Al roerend aan de kook brengen.
  • Mabelle ’t Reigershof in kleine stukjes er onder mengen en terug aan de kook brengen.
  • Bacon zeer fijn snijden en toevoegen.
  • Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
  • Mini bouchés met vulling opvullen.
  • Geraspte Oudlander ‘t Reigershof er over strooien.
  • 10 tal minuten in een voor verwarmde oven opwarmen juist voor het serveren.

Extra tips

  • Een hapje dat je goed op voorhand kunt bereiden, ze laten zich ook zeer goed invriezen.
  • Bacon kun je vervangen door gedroogde ham.

Fons Wouters

 

Kaasaardappelen met yoghurt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gr geraspte Oudlander ‘t Reigershof
  • 800 gr bijna gaar gekookte aardappelen in schijfjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 2,5 dl  yoghurt ‘t Reigershof
  • 1 lepel sterke mosterd
  • zout, vers gemalen peper en nootmuskaat
  • boter of olijfolie

Bereiding

  • Wrijf een ovenschotel in met het teentje look en boter.
  • Schik er de schijfjes  aardappelen in.
  • Strooi er de geraspte Oudlander ‘t Reigershof over.
  • Meng de yoghurt met de mosterd, ei, zout, peper en nootmuskaat.
  • Giet dit mengsel over de aardappelen.
  • Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 220 graden gedurende ongeveer 20 minuten.

Extra tips

  • Bij de yoghurt mengeling kan je ook wat verse tijm of rozemarijn mengen.

Fons Wouters.

Gevulde courgette met “Oudlander”

Ingrediënten voor 4 personen

  • 150 gr geraspte Oudlander
  • 300 gr gehakt
  • 100 gr ham in fijne reepjes gesneden
  • 4 courgettes
  • 50 gr gehakte peterselie
  • 50 gr paneermeel
  • 1 eetlepel oregano (vers)
  • 1 ei
  • Peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Bereiding

  • Snij de courgettes in de lengte door en hol ze uit.
  • Meng in een kom 100 gr Oudlander, gehakt, ham, peterselie, ei, paneermeel en de oregano
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Vul de courgette met vleesmengsel en strooi er de rest van de Oudlander over.
  • Leg ze in een geoliede vuurvaste schotel.
  • Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende +/-30 minuten.

Extra tips

  • Serveer er vers Frans brood bij.

 

Hoeve eitje met garnalen en witbier

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gr geraspte Reigaert
  • 8 hard gekookte eieren in plakjes gesneden
  • 1 flesje witbier
  • 2 eigelen
  • 250 gr gepelde grijze garnalen
  • 2 dl room
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel gehakte kervel

Bereiding

  • Laat het witbier met de room inkoken en bind het met de eigelen.
  • Voeg de mosterd en de kervel toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schik de plakjes ei in een vuurvaste schotel.
  • Strooi er de garnalen over en giet er de saus over.
  • Bedek met de geraspte Reigaert.
  • Zet het in een warme oven onder de salamander tot het lichtjes bruin is.

Extra tips

  • Serveer er bruin boerenbrood bij.
  • In kleine porties is het een geschikt aperitief hapje of tappas.

Fons Wouters

Taart met zwarte pens en pompoen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gr geraspte oude of belegen geitenkaas ‘t Reigershof
  • 400 gr zwarte pens  in blokjes gesneden van +/- 2cm
  • 300 gr pompoen in blokjes gesneden van +/- 1.5cm
  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 dl room
  • 3 eieren
  • 1 dl melk
  • 1 plak kruimeldeeg

Bereiding

  • Bak de pens lichtjes aan in een anti kleefpan
  • Een ingeboterde taartvorm van +/-28cm bekleden met het deeg  en met een vork inprikken.
  • Over het deeg de pensen,pompoen,ui en de oude of belegen geitenkaas ‘t Reigershof  verdelen.
  • De eieren loskloppen, mengen met de room en melk, op smaak brengen met peper en zout.
  • Dit mengsel bij in de bakvorm gieten.
  • In een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende +/- 35 minuten.

Extra tips

  • Je kunt dit ook zeer goed op voorhand bereiden en nadien terug opwarmen.
  • In kleine vormpjes of in kleine stukjes gesneden ideaal bij het aperitief.
  • Een lekker slaatje erbij en het is een volwaardige maaltijd.

Fons Wouters

 

Witte chocolademousse met verse geitenkaas

 

  • 200 gr verse geitenkaas ‘t Reigershof
  • 20 gr suiker
  • 2 eiwitten
  • 180 gr witte chocolade
  • 1.5dl room
  • 1.5dl melk
  • 3 blaadjes gelatine
  • Zacht fruit liefst rood fruit
  • fruitcoulis

Bereiding

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • De melk lichtjes verwarmen.
  • Los de verse geitenkaas ‘t Reigershof  en chocolade op in de melk. Meng zeer goed.
  • Voeg als laatste de gelatine toe aan de lauwe massa.
  • Laat alles afkoelen en klop ondertussen de room stijf.
  • Voeg de geklopte room onder de massa wanneer deze lichtjes begint op te stijven.
  • Klop het eiwit met de suiker stijf en hef het onder het mengsel.
  • Laat een nacht opstijven in de koelkast.
  • Serveer het met een fruitcoulis en zacht fruit naar keuze.

Extra tips

 De mousse kan je ook in kleine glaasjes serveren.

 

Fons Wouters

 

 Kaashapje op een stokje

 

  • Blokjes geitenkaas ‘t Reigershof ( jonge geitenkaas, Reigaert of Mabelle) van 1,5cm op 1.5cm of iets groter
  • Potje rode uienconfituur
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Gehakte pistachenoten
  • Gehakte walnoten
  • Gehakte pindanoten

Bereiding

  • Warm de uienconfituur lichtjes op en mix deze fijn.
  • Dop de blokjes geitenkaas ‘t Reigershof in deze confituur met behulp van een stokje.
  • Wentel deze dan onmiddellijk in één van de  gehakte noten.
  • Presenteer op een zwart bord.

Extra tips

Aperitiefhapjes die je gemakkelijk een dag op voorhand kunt maken.

 

Fons Wouters

 

 

 Carpaccio van rode biet met oude geitenkaas ‘t Reigershof

 

Ingrediënten voor 4 personen
  • 150 gr geschaafde  oude geitenkaas ‘t Reigershof
  • 300 gr rode biet
  • 1 mespuntje komijn
  • 0.5dl appelazijn of witte wijnazijn
  • Zout en peper van de molen

  Bereiding

  • Verwarm de komijn even in een pan en wrijf fijn in een vijzel;
  • Schil de rode biet en snij deze in dunne plakken van 2à3mm.
  • Kook de rode biet eventjes in kokend water en giet het water af.
  • Meng de warme rode biet met azijn ,komijn,peper en zout.
  • Laat  dit minimum 1à2 dagen rusten.
  • Rode bieten laten uitlekken en op schotel schikken.
  • Strooi er de geschaafde oude geitenkaas ‘t Reigershof over.

Extra tips

  • Serveer er stukken boerenbrood bij.
  • Je kan het ook serveren in kleine portie al aperitief hapje of voorgerecht.
  • Het gaat ook goed samen met een wild paté of als onderdeel van een salade buffet.

 

Fons Wouters

 

Beursje met Mabelle kaas en gekaramelliseerde peren

Ingrediënten

  • 4 plakken briquedeeg
  • 200 gr  Mabelle ‘t Reigershof
  • 75 gr geroosterde amandelschaafsel
  • 2 dl porto
  • 4 eetlepels rozijntjes
  • 2 peren
  • 4 eetlepels suiker
  • 40 gr boter

Bereiding

  • Week de rozijntjes in de porto
  • Strijk het briquedeeg in met wat gesmolten boter en leg er in het midden wat rozijnen, wat amandelschaafsel en de blokjes Mabelle op.
  • Vouw de hoeken naar binnen en bind de beursjes vast met een stukje keukentouw of met licht gepocheerde preislierten.
  • Bak ze af in een oven van 220° C.
  • Schil de peren en snijd ze in blokjes.
  • Smelt wat boter en suiker tot een blonde karamel, voeg er de peren aan toe en laat ze op een zacht vuur beetgaar worden.
  • Schik de beursjes op de peren

Extra tip:

  • In kleine vierkantjes en je hebt een ideaal aperitiefhapje
Met dank aan Fons Wouters

Frisse salade met feta

Ingrediënten voor 4 à 6 personen

  • 250 gr fetakaas ’t Reigershof
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui gesneden in halve ringen van +/- 5 mm
  • 250 gr kerstomaatjes in 2 of 4 gesneden
  • 2 el appelazijn (of iets meer naar smaak)
  • 2 el olijfolie
  • Vers gemalen peper
  • Enkele blaadjes basilicum

Bereiding

  • Schil de komkommer, verwijder de pitjes en snij in kleine stukjes.
  • Komkommer, rode ui en kerstomaten mengen met appelazijn, olijfolie en peper.
  • Laat de groenten een paar uurtjes marineren.
  • Verdeel over 4 à 6 kommetjes.
  • Strooi over de salades grof verkruimelde fetakaas ’t Reigershof.
  • Serveer fris.

Extra tips

  • Fetakaas ’t Reigershof kan je vervangen door gemarineerde fetakaas ’t Reigershof
  • Meer kleur in je salade krijg je door een assortiment van kleurrijke kerstomaatjes
  • In kleine glaasjes geserveerd is dit ook een fris hapje