Mini bouchés ‘t Reigershof
Ingrediënten voor 20stuks
- 150 gr Mabelle ’t Reigershof
- 75 gr geraspte Oudlander ‘t Reigershof
- 25 voorgebakken mini bouchés (mini vidétjes)
- 120 gr ontvette en licht gerookte bacon, zeer dun gesneden
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 3 dl melk
Bereiding
- Boter smelten, bloem er onder roeren en langzaam de melk toevoegen.
- Al roerend aan de kook brengen.
- Mabelle ’t Reigershof in kleine stukjes er onder mengen en terug aan de kook brengen.
- Bacon zeer fijn snijden en toevoegen.
- Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
- Mini bouchés met vulling opvullen.
- Geraspte Oudlander ‘t Reigershof er over strooien.
- 10 tal minuten in een voor verwarmde oven opwarmen juist voor het serveren.
Extra tips
- Een hapje dat je goed op voorhand kunt bereiden, ze laten zich ook zeer goed invriezen.
- Bacon kun je vervangen door gedroogde ham.
Fons Wouters
Kaasaardappelen met yoghurt
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr geraspte Oudlander ‘t Reigershof
- 800 gr bijna gaar gekookte aardappelen in schijfjes gesneden
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 2,5 dl yoghurt ‘t Reigershof
- 1 lepel sterke mosterd
- zout, vers gemalen peper en nootmuskaat
- boter of olijfolie
Bereiding
- Wrijf een ovenschotel in met het teentje look en boter.
- Schik er de schijfjes aardappelen in.
- Strooi er de geraspte Oudlander ‘t Reigershof over.
- Meng de yoghurt met de mosterd, ei, zout, peper en nootmuskaat.
- Giet dit mengsel over de aardappelen.
- Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 220 graden gedurende ongeveer 20 minuten.
Extra tips
- Bij de yoghurt mengeling kan je ook wat verse tijm of rozemarijn mengen.
Fons Wouters.
Gevulde courgette met “Oudlander”
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gr geraspte Oudlander
- 300 gr gehakt
- 100 gr ham in fijne reepjes gesneden
- 4 courgettes
- 50 gr gehakte peterselie
- 50 gr paneermeel
- 1 eetlepel oregano (vers)
- 1 ei
- Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Bereiding
- Snij de courgettes in de lengte door en hol ze uit.
- Meng in een kom 100 gr Oudlander, gehakt, ham, peterselie, ei, paneermeel en de oregano
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Vul de courgette met vleesmengsel en strooi er de rest van de Oudlander over.
- Leg ze in een geoliede vuurvaste schotel.
- Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende +/-30 minuten.
Extra tips
- Serveer er vers Frans brood bij.
Hoeve eitje met garnalen en witbier
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 gr geraspte Reigaert
- 8 hard gekookte eieren in plakjes gesneden
- 1 flesje witbier
- 2 eigelen
- 250 gr gepelde grijze garnalen
- 2 dl room
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel gehakte kervel
Bereiding
- Laat het witbier met de room inkoken en bind het met de eigelen.
- Voeg de mosterd en de kervel toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Schik de plakjes ei in een vuurvaste schotel.
- Strooi er de garnalen over en giet er de saus over.
- Bedek met de geraspte Reigaert.
- Zet het in een warme oven onder de salamander tot het lichtjes bruin is.
Extra tips
- Serveer er bruin boerenbrood bij.
- In kleine porties is het een geschikt aperitief hapje of tappas.
Fons Wouters
Taart met zwarte pens en pompoen
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr geraspte oude of belegen geitenkaas ‘t Reigershof
- 400 gr zwarte pens in blokjes gesneden van +/- 2cm
- 300 gr pompoen in blokjes gesneden van +/- 1.5cm
- 1 ui fijn gesneden
- 2 dl room
- 3 eieren
- 1 dl melk
- 1 plak kruimeldeeg
Bereiding
- Bak de pens lichtjes aan in een anti kleefpan
- Een ingeboterde taartvorm van +/-28cm bekleden met het deeg en met een vork inprikken.
- Over het deeg de pensen,pompoen,ui en de oude of belegen geitenkaas ‘t Reigershof verdelen.
- De eieren loskloppen, mengen met de room en melk, op smaak brengen met peper en zout.
- Dit mengsel bij in de bakvorm gieten.
- In een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende +/- 35 minuten.
Extra tips
- Je kunt dit ook zeer goed op voorhand bereiden en nadien terug opwarmen.
- In kleine vormpjes of in kleine stukjes gesneden ideaal bij het aperitief.
- Een lekker slaatje erbij en het is een volwaardige maaltijd.
Fons Wouters
Witte chocolademousse met verse geitenkaas
- 200 gr verse geitenkaas ‘t Reigershof
- 20 gr suiker
- 2 eiwitten
- 180 gr witte chocolade
- 1.5dl room
- 1.5dl melk
- 3 blaadjes gelatine
- Zacht fruit liefst rood fruit
- fruitcoulis
Bereiding
- Laat de gelatine weken in koud water.
- De melk lichtjes verwarmen.
- Los de verse geitenkaas ‘t Reigershof en chocolade op in de melk. Meng zeer goed.
- Voeg als laatste de gelatine toe aan de lauwe massa.
- Laat alles afkoelen en klop ondertussen de room stijf.
- Voeg de geklopte room onder de massa wanneer deze lichtjes begint op te stijven.
- Klop het eiwit met de suiker stijf en hef het onder het mengsel.
- Laat een nacht opstijven in de koelkast.
- Serveer het met een fruitcoulis en zacht fruit naar keuze.
Extra tips
De mousse kan je ook in kleine glaasjes serveren.
Fons Wouters
Kaashapje op een stokje
- Blokjes geitenkaas ‘t Reigershof ( jonge geitenkaas, Reigaert of Mabelle) van 1,5cm op 1.5cm of iets groter
- Potje rode uienconfituur
- Geroosterde sesamzaadjes
- Gehakte pistachenoten
- Gehakte walnoten
- Gehakte pindanoten
Bereiding
- Warm de uienconfituur lichtjes op en mix deze fijn.
- Dop de blokjes geitenkaas ‘t Reigershof in deze confituur met behulp van een stokje.
- Wentel deze dan onmiddellijk in één van de gehakte noten.
- Presenteer op een zwart bord.
Extra tips
Aperitiefhapjes die je gemakkelijk een dag op voorhand kunt maken.
Fons Wouters
Carpaccio van rode biet met oude geitenkaas ‘t Reigershof
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gr geschaafde oude geitenkaas ‘t Reigershof
- 300 gr rode biet
- 1 mespuntje komijn
- 0.5dl appelazijn of witte wijnazijn
- Zout en peper van de molen
Bereiding
- Verwarm de komijn even in een pan en wrijf fijn in een vijzel;
- Schil de rode biet en snij deze in dunne plakken van 2à3mm.
- Kook de rode biet eventjes in kokend water en giet het water af.
- Meng de warme rode biet met azijn ,komijn,peper en zout.
- Laat dit minimum 1à2 dagen rusten.
- Rode bieten laten uitlekken en op schotel schikken.
- Strooi er de geschaafde oude geitenkaas ‘t Reigershof over.
Extra tips
- Serveer er stukken boerenbrood bij.
- Je kan het ook serveren in kleine portie al aperitief hapje of voorgerecht.
- Het gaat ook goed samen met een wild paté of als onderdeel van een salade buffet.
Fons Wouters
Beursje met Mabelle kaas en gekaramelliseerde peren
Ingrediënten
- 4 plakken briquedeeg
- 200 gr Mabelle ‘t Reigershof
- 75 gr geroosterde amandelschaafsel
- 2 dl porto
- 4 eetlepels rozijntjes
- 2 peren
- 4 eetlepels suiker
- 40 gr boter
Bereiding
- Week de rozijntjes in de porto
- Strijk het briquedeeg in met wat gesmolten boter en leg er in het midden wat rozijnen, wat amandelschaafsel en de blokjes Mabelle op.
- Vouw de hoeken naar binnen en bind de beursjes vast met een stukje keukentouw of met licht gepocheerde preislierten.
- Bak ze af in een oven van 220° C.
- Schil de peren en snijd ze in blokjes.
- Smelt wat boter en suiker tot een blonde karamel, voeg er de peren aan toe en laat ze op een zacht vuur beetgaar worden.
- Schik de beursjes op de peren
Extra tip:
- In kleine vierkantjes en je hebt een ideaal aperitiefhapje
Met dank aan Fons Wouters
Frisse salade met feta
Ingrediënten voor 4 à 6 personen
- 250 gr fetakaas ’t Reigershof
- 1 komkommer
- 1 rode ui gesneden in halve ringen van +/- 5 mm
- 250 gr kerstomaatjes in 2 of 4 gesneden
- 2 el appelazijn (of iets meer naar smaak)
- 2 el olijfolie
- Vers gemalen peper
- Enkele blaadjes basilicum
Bereiding
- Schil de komkommer, verwijder de pitjes en snij in kleine stukjes.
- Komkommer, rode ui en kerstomaten mengen met appelazijn, olijfolie en peper.
- Laat de groenten een paar uurtjes marineren.
- Verdeel over 4 à 6 kommetjes.
- Strooi over de salades grof verkruimelde fetakaas ’t Reigershof.
- Serveer fris.
Extra tips
- Fetakaas ’t Reigershof kan je vervangen door gemarineerde fetakaas ’t Reigershof
- Meer kleur in je salade krijg je door een assortiment van kleurrijke kerstomaatjes
- In kleine glaasjes geserveerd is dit ook een fris hapje